Nakke/Fårikålkjøtt

Fårikålkjøtt er kjøtt fra nakke, bryst, bog og slagside, og passer ypperlig til fårikål. Dette kjøttet inneholder ben og litt mer fett, noe som gjør kjøttet saftig og smakfullt. Fårikålkjøtt brukes først og fremst til vår nasjonalrett, fårikål, men man kan også bruke fårikålkjøtt til frikassé og gryteretter. Vi kom over denne lette gryten, som ble en hit og som lager seg selv i ovnen.

(Om du vil lage fårikål finner du oppskrift på dette litt lengre nede på siden.) 


Middelhavsgryte med lam (6 porsjoner)

Eg ble stående en dag med å pakke lammekjøtt etter en utlevering, og kom over denne enkle oppskriften der en bruker lamme/sauekjøtt fra nakke. Altså fårikålkjøttet. Her i huset er vi ikke så begeistret for fårikål. Men denne oppskriften var bare helt magisk, og så enkel. 


Du trenger:

  • 1 kg fårikålkjøtt eller lammebog i skiver
  • 150 gr bacon
  • 2 ss olje til steking
  • 2 stk rødløk i båter
  • 1 stk fennikel i båter
  • 1 stk aubergine i tykke skiver
  • 400 gr poteter med skall, delt i to
  • 8 stk aromasopp eller sjampingjong
  • 2 bokser hermetiske cherrytomater
  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 dl rødvin
  • 1 ss sukker
  • 2 dl sorte oliven ( kan droppes)
  • 2 dl kapers med stilk
  • 4 ss hakket bladpersille
  • 4 ss hakket frisk basilikum


Slik gjør du:

  1. Kutt bacon og lammekjøtt i passe store biter og brun det raskt i en gryte i 2-3 min. Ha kjøttet over i en ildfast form.
  2. Brun grønnsakene raskt i gryten og tilsett resten av ingrediensene.
  3. Bland alt i den ildfaste formen, ha på lokk eller dekk med aluminiums folie og sett i ovnen på 150 grader i 4 timer. Du kan fjern lokk eller folie den siste halvtimen for å få litt farge på kjøttet og grønsakene.
  4. Smak til med salt og pepper.

Serveres med brød


Du kan fint bruke fårikålkjøtt fra får (sau) istedet for lam. Husk da og beregn lengre koketid. 

( 1-2 timer ekstra)

                                                                                                                                                                               Oppskriften er hentet fra matprat.no 



Fårikål - Norges nasjonalrett og høstens mest omtalte matrett! Fårikålentusiaster finnes i alle aldre over hele landet. Folket bestemte seg allerede i 1972. 40 år senere utfordret Mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug oss på nytt med å utlyse konkurransen:                                          Hva er Norges nasjonalrett? Også denne gang lød det rungende svar: Fårikål!

Fårikålens dag feires den siste torsdagen i september.

Fårikål (Beregnet 4 pers)

Fårikålkjøtt regnes som kokekjøtt og må koke/trekke i 1,5 - 2 timer til kjøttet er så mørt at det slipper bena. I enkelte oppskrifter skal kjøttet brunes før koking. Fårikålkjøtt av får trenger lengre koketid enn fårikålkjøtt av lam. Beregn ca. 3 timers koketid.

Du trenger:
  • 1 1⁄2 kg fårikålkjøtt
  • 1 1⁄2 kg hodekål
  • 4 ts hel pepper
  • 2 ts salt
  • 3 dl vann
Slik gjør du:
  1. Del hodekålen i båter.
  2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. (Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene.)
  3. Hell på vann. Kok opp, sett på lokk og senk varmen. La fårikålen trekke til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2,5 timer.

Vips så var middagen ferdig! Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter


Tips 1: Hvis du skal lage fårikål til mange, trenger du en 10 liters kjele eller to 5 liters til 10 porsjoner.

Tips 2: Har du mye fårikålkjøtt igjen etter fårikålmiddagen kan du lage rask lammecurry.

Tips 3: Du kan gjerne bruke fårikålkjøtt av får i stedet for lam, men husk at fårekjøttet trenger lenger tilberedningstid. Kok eventuelt fårekjøttet 1 time på forhånd.

Oppskriften er hentet fra matprat.no

Hva var din opplevelse av maten? Vi lytter gjerne til dine meninger! -Ann Elin