Bog av lam (Hverdagsgryte & lammeskavpanne)

Lammebog er i utgangspunktet ikke noe mørt kjøtt, men kan bli både mørt og godt ved lang tilberedning. Bogen brukes også til fårikålkjøtt og rullepølse. Lammebog er framfoten på lammet. Denne kan selges hel eller oppdelt i koteletter som fårikålkjøtt. 

To eksempler på hvordan en kan tilberede lammebog: 

  1. Lammebog kan stekes hel i en ildfast form dekket med aluminiumsfolie. Sett formen midt i ovnen på 150 °C, og stek i ca. 3 ½ time, til kjøttet er mørt og løsner fra bena. Surret bogstek av lam er ypperlig som grytestek. Det vil si at stekes først braiseres under lokk i 45 minutter, og deretter uten lokk i nye 45 minutter. Hell sjy over steken med jevne mellomrom. Steken er rosa når termometeret viser 65-70 °C, og gjennomsteikt ved 76 °C. La steken hvile 10-15 minutter før servering.
  2. Selv steker vi hele bogen i stekepose, med masse Herbamare krydder (grønn) m/naturlig havsalt og økologiske urter. Krydderet har en mild og rund smak. Her står den på ca 65 grader natten over (ca 17 timer) Da er bogen gjennomstekt og saftig.  Kraften som er i stekeposen bruker du i sausen. Kjempegodt! (dette er vår metode, men du trenger ikke ha den så lenge i stekeovnen om du ikke ønsker den grå slik vi gjør.)

Tips: Om du har lyst å prøve noe nytt kan du skjære tynne skiver av bog og lage skav. Det er lettere å skjære tynne skiver når kjøttet har ligget i fryseren i en time eller to.


Hverdagsgryte av lam  (10 porsjoner)

Du kan bruke grytekjøtt, kutte opp koteletter eller bruke lammeskarv. Du kan også uten problemer bytte ut lammekjøtt med sauekjøtt. Det er som regel fetere, noe som gir mer smak. 

Beregn ca. 350 g person ved hel steking av lammebog. Lager du surret bogstek eller gryteretter med benfritt kjøtt bør du beregne 200 gr kjøtt per person. 

Du trenger: 
  • 2 kg lammekjøtt
  • 1/2 kg grønnsaker (poteter, sellerirot, gulrot og sopp)
  • 2 stk rødløk
  • litt paprika for fargen
  • noen fedd hvitløk
  • 5 dl rødvin
  • 5 dl vann
  • 2 bokser hakkede tomater
  • salt og pepper
  • smør til steking

Slik gjør du:

  1. Kutt kjøttet i passe biter, ikke for store, ikke for små (cirka 3x3 centimeter). Varm en stekepanne, og brun kjøttet med en god klump smør og litt salt og pepper. Ikke fyll for mye kjøtt i panna om gangen. Bruningen skal være ferdig fort, ellers begynner det å koke.
  2. Mellom hver bruning heller du i en god skvett vekselvis rødvin og vann, for å koke ut smaken i panna. Bare et par sekunder, før alt helles over fra stekepanne til en gryte. På denne måten lager du ferdig krafta med en gang, og får med all smaken.
  3. Kutt poteter og sellerirot i terninger, sopp og gulrøtter i passe biter, og paprika og rødløk i strimler. Finhakk hvitløken. Brun grønnsakene på samme måte som kjøttet. Da koker man ut smaken i panna. Det gjør at man får et mye bedre resultat på slutten.
  4. Når alt er i gryta, heller du over et par bokser med hakkede tomater. La det stå og putre i et par timer.

Gryta kan spises to timer senere, eller dagen etter. Og du har mat for et par dager.

Oppskrift hentet fra Kokk Bård Greni/Nrk.no


Lammeskavpanne (Beregn ca. 200 g lammeskav per person) 

Du trenger: 
  • 600 gr lammeskav
  • 2 ss margarin eller smør til steking
  • 1 stk purre
  • 500 gr frisk sjampinjong i biter
  • 2 stk gulrot
  • 1 båt hvitløk
  • 2 dl vann eller lammekraft
  • 3 dl matfløte
  • 2 ss soyasaus
  • 1⁄2 ts salt
  • 1⁄4 ts grovmalt pepper
  • 2 ss hakket frisk persille
Slik gjør du:
  1. Legg lammeskav på kjøkkenbenken så det begynner å tine.
  2. Vask purren og skjær den i ringer. Skjær sopp og gulrot i skiver. Riv hvitløk.
  3. Varm margarin i en gryte og stek kjøttet på sterk varme i 3-4 minutter.
  4. Ha i purre, sopp, gulrot og hvitløk, stek videre i et par minutter.
  5. Hell i vann, fløte og soyasaus. Kok opp og la gryteretten småkoke i ca. 10 minutter.
  6. Smak til med salt og pepper. Dryss over hakket persille.

Tips: Server med rørte tyttebær og potetmos eller kokte poteter.

Oppskrift hentet fra matprat.no