Bogsteik av storfe (Boeuf Bourguignon)

Oksebog eller storfebog er rent kjøtt med forholdsvis mye bindevev, og regnes derfor som kokekjøtt. Storfebog i skiver passer godt til retter som skal ha god kraft, for eksempel kjøtt og suppe. Bogen inneholder 3,7 % fett. 

Høyrygg kan brukes til f.eks: 

  • En kan også langtids steike i stekepose, på lav temperatur over flere timer som en steik
  • Lage sossekjøtt, del bogen opp i passe terninger, trekkes i vann/kraft på 85-90 °C i 2-2,5 timer til kjøttet er mørt.

Boeuf Bourguignon (beregnet for 4 pers)

Boeuf Bourguignon er en verdenskjent klassiker fra Frankrike. Dette er kraftfull og velsmakende kjøttgryte som egner seg godt for tilberedning på forhånd og varmes opp før servering - da blir smaken bare enda bedre.

Du trenger: 

  • 800 gr storfekjøtt av bog uten bein (el. høyrygg)
  • 2 ss smør
  • 1 1⁄2 ts salt
  • 1⁄2 ts pepper
  • 3 dl kjøttkraft
  • 4 dl rødvin
  • 1 stk laurbærblad
  • 1 ts tørket timian
  • 10 stk sjalottløk
  • 2 stk gulrot i staver
  • 200 gr frisk sjampinjong i båter
  • 150 gr bacon i terninger

Slik gjør du: 

  1. Skjær kjøtt i terninger (4x4 cm). Brun små porsjoner kjøtt av gangen i en varm stekepanne med smør. Ha kjøttet over i en gryte og krydre med salt og pepper.
  2. Hell kraft og vin i gryten. Tilsett laurbærblad og timian, og varm opp til kokepunktet. Senk varmen og la kjøttet trekke i ca. 1 ½ time.
  3. Rens sjalottløk (skal brukes hele). Skrell gulrot og skjær dem i staver. Ha grønnsakene over i gryta og la det trekke i ytterligere 30 minutter.
  4. Brun sjampinjong og bacon i en varm stekepanne. Ha det over i gryta rett før servering. Smak til med salt og pepper.

Tips: Pynt gjerne med litt oregano og server gryten med kokte poteter, ris eller godt brød.

Informasjon og oppskrift hentet fra matprat.no

Håper maten smaker! Ta kontakt om du lurer på noe -Ann Elin