SAU/LAM

Bak hvert bilde finner du tilhørende oppskrifter 

Her er en oppdelingsguide av lam. Av disse selger vi: fårikålkjøtt - ribbside som grillribbe - rygg i koteletter - sadel hel eller som skiver - slagside - hel bog eller lammebog i skiver - lammelår eller lammesteik u/bein - eller ribbside som pinnekjøtt - eller lammelår som fenalår.

Bog av lam

09.01.2020

Lammebog er i utgangspunktet ikke noe mørt kjøtt, men kan bli både mørt og godt ved lang tilberedning. Bogen brukes også til fårikålkjøtt og rullepølse. Lammebog er framfoten på lammet. Denne kan selges hel eller oppdelt i koteletter som fårikålkjøtt.

Lammekoteletter smaker spesielt godt i lammesesongen om høsten, men kan like gjerne legges på grillen om sommeren. Lammekoteletter har mye smak, og kan lett kombineres med mange andre gode smaker. Lammekoteletter kommer fra kammen/ryggen på lammet. Her finner vi indre og ytrefilet'en. De kan være enten enkle eller doble, og kommer som skiver....

En kan også ta ut ryggen som et helt stykke, da blir det oppskåret mellom beina. Dette blir som er carre. Om den velger denne oppdelingen blir det kun et ribbestykke.

Grillribber får en når en tar ut ryggen i koteletter, da får en fine ribbestykker som lett kan deles i to.

Lamme Skank

07.01.2020

Lamme skank kan en få ut om en tar og skjærer låret opp i skiver, denne kan lett saltes eller tilbredes slik den er.

Lår skiver

07.01.2020

En kan også få lammelåret oppskåret i skiver, da går det også an å få ut skanken.

Lammelår brukes først og fremst til lammestek med og uten ben. Lammelår er mørt og saftig. I tillegg kan man ved egen innsats dele opp et lår slik at man får både mørbrad, flatbiff, benfri lammestek og lammeskank. Du kan steke låret helt eller skjære ut bena og lage en stor eller to mindre steker. Lammelår egner seg ekstra...

Denne delen brukes til å lage lammerull, som er et av julens tradisjonelle julepålegg. Svangen ligger bak ribbene og mot låret på lammet. Dette kalles også for lam slagside, eller rulleskinn.

Fårikålkjøtt er kjøtt fra nakke, bryst, bog og slagside, og passer ypperlig til fårikål. Dette kjøttet inneholder ben og litt mer fett, noe som gjør kjøttet saftig og smakfullt. Fårikålkjøtt brukes først og fremst til vår nasjonalrett, fårikål, men man kan også bruke fårikålkjøtt til frikassé og gryteretter. Vi kom over denne lette gryten, som ble...

Fenalår

06.01.2020

Fenalår er laget av låret på lammet, låret blir saltet og tørket.

Pinnekjøtt er laget av ribbeside og rygg. Pinnekjøtt er Vestlandets vanligste julemiddag. Flere og flere får stadig øynene opp for pinnekjøtt, og har nå tatt opp konkurransen som den mest populære julemiddagen i hele landet. Hvert år blir salget av pinnekjøtt bare større og det blir problemer med å får laget nok.

ANDRE SPØRSMÅL OM TILBEREDNING?