STORFE/KALV

Bak hvert bilde finner du tilhørende oppskrifter

Her er en oppdelingsguide av storfe. Av disse selger vi: kvernet kjøtt (karbonade deig 5% fett) - surra steik (oksesteik) - indrefilet - ytrefilet - mørbrad - entrecôte - høyrygg m/bein - bog m/bein - brisket - culotte - adduktor - tritip - knoke - kraftbein - tunge - hale - lever - hjerte - kjake - kalvebrissel.

Indrefilet

17.03.2018

Indrefileten er absolutt den møreste delen på dyret. Den sitter på innsiden og helt bakerst på okse kammen. Dette stykke egner seg like godt til hel steiking som til biff i siver.

Ytrefilet

17.03.2018

Ytrefileten er halvparten så mør som indrefileten, den er jevnt tykk og er derfor lett å dele i biffstykker. Denne er ofte også mer marmorert enn indrefilet, og kjennere steker den med fettet på. Den sitter på ryggens ytterside og strekker seg fra låret og langt frem på ryggen. Ytrefileten egner seg til helsteking og skiver.

Entrecôte 

17.03.2018

Entrecôten er den saftigste og mest smaksrike biffen, og den eneste biffen som kommer fra forparten på dyret. Entrecôten har ofte en fin marmorering, som kan sees ved de mange hvite fettstripene i kjøttet. Dette fettet smelter under steking og er grunnen til at entrecôten er den saftigste og mest smaksrike biffen. Egner seg godt som biff og i...

Mørbrad

17.03.2018

Mørbrad er smaksrik, mager og en mør biff. Det er ikke bare biff-middager mørbrad egner seg til!

Tri-Tip

16.03.2018

Tri-Tip er en liten trekant muskel som sitter på utsiden av låret like ved rundsteiken. Den veier mellom 150-180 gr (pr/stk) og selges derfor i par. Dette stykke kan brukes til grilling og stek.

Adduktor

16.03.2018

Adduktor er en liten muskel som sitter på flatbiffen. Det har blitt mer populært å ta i bruk stykkningsdeler på dyret som ikke er like kjent. Den er så lite brukt i Norge at den enda ikke har fått noe riktig godt navn som passer. Adduktor er det møreste stykket som sitter på flatbiffen, den utgjør ca 1/4 av flatbiffen....

Bak/For knoke

16.03.2018

Vi er nå inne i en trend der det er veldig populært å bruke minst mulig til kvernet kjøtt. Vi har derfor tatt hjem og prøvd ut skiver av bakknoke. Bakknoke består av kjøtt med mye bindevev, sener og ben. Knoken brukes til grytekjøtt, kjøttdeig og kraftbein.

Brisket

16.03.2018

Brisket er den fremre kjøttdelen av brystet. Den skjæres ut fra baksiden av brystbena og brusken. Kjøttstykket består av to muskler. En flat, stor muskel og en spiss, stor muskel (spissbryst) som skal sitte sammen. Kjøttet trenger lang tilberednings tid, men gir til gjengjeld et svært saftig og mørt resultat.

Culotte er forlengelsen av bankekjøttet og ligger over mørbraden bak på dyret. Den blir forholdsvis mør dersom den blir mørnet. Culotte har som bankekjøtt relativt mye bindevev og egner seg derfor best til kokeretter, grytekjøtt eller som en liten stek.

Høyrygg

16.03.2018

Vi er opptatt av å ta vare på gode gamle råvarer som høyrygg. Høyrygg er utrolig godt og egner seg til supper, gryteretter og lapskaus. Lang koketid gir til gjengjeld både nydelig, mørt kjøtt og smakfull kraft.

Bogsteik

16.03.2018

Oksebog eller storfebog er rent kjøtt med forholdsvis mye bindevev, og regnes derfor som kokekjøtt. Storfebog i skiver passer godt til retter som skal ha god kraft, for eksempel kjøtt og suppe. Bogen inneholder 3,7 % fett.

Oksesteik er en klassiker som vekker gode minner for mange. Vi på Nordland Gard tror det vil gå lang tid før oksesteiken går av moten. En mør og saftig oksesteik passer til alle livets store anledninger - og til søndagsmiddagen. Oksesteik kan lages av både rundsteik, flatbiff, mørnet bog og mørnet høy rygg i tillegg til mørbrad.

Kvernet kjøtt

20.01.2017

Kvernet kjøtt uten tilsatt salt og vann. Det samme som karbonadedeig eller biffdeig. Kjøttet er magert og ligger på ca 5 % fett. Det er grovmalt storfekjøtt som er skåret fritt for sener og fett (karbonadedeig). Dyrene hos oss er i aktivitet hele året og blir derfor ikke så feite. Dette gjør at vi har kjøtt av beste kvalitet....