Braisering

15.01.2020

Braisering er en type langtids steiking, der en bruker styknings deler med mye bindevev. I brasising bruker en fuktig varme for å bryte ned bindeveve i tøffe kjøttstykker, og forvandler disse til møre og saftige stykker.

De fleste braiserings oppskrifter bruker de samme grunntrinnene. Når du lærer dem, kan du forvandle stykker av kjake, hale, bryst, ribbe, bog/skulder og knoke til nydelige retter. Kjøttstykker som sitter foran på dyret er best egnet til braisering, da det er mest bindevev her.

Denne enkle metoden tar mellom en til fem timer, alt etter størrelsen på kjøttstykket.

Beregn ca 1 time pr 500 gr

Du kan også sjekke ut denne  enkel video der fremgangsmåte blir enkelt forklart.

Det du trenger:

 • Kjøtt med bindevev
 • olje til steking
 • løk
 • sellerirot
 • gulrot
 • 2 ss mel
 • ca 5 dl kraft
 • 2 ss tomatpurre
 • salt 
 • pepper
 • 1 laubærblad


Slik gjør du:

 1. Det første du starter med er og forvarme ovnen til 130-150 °C 
 2. Tørk av kjøttet. Dette vil hjelper på og få en fin brun skorpe på kjøttet. Skjær vekk overflødig fett, men det er viktig at det er fett igjen. Da det er dette som er med på å få kjøttet mørt under prosessen. Et mørt kjøtt vi bli tørt med denne metoden.
 3. Varm litt olje eller smør i en stekepanne eller i en jerngryte, viktig at den har en tykk bunn. Når oljen er god og varm tilsetter du kjøttet, og bruner det noen min på hver side. Fjern så kjøttet fra gryten og legg det til side.
 4. Senk varmen til middels og tilsett aromatiske grønnsaker, dette kan være løk, gulrot og sellerirot. Grønnsakene deles i passe biter, tilsett fedd med hvitløk om ønskelig. Surr alt til grønnsakene er gylne og myke. Tilsetter så 2 ss hvetemel, bland dette inn. Før du ha i en smakfull veske, dette kan være kraft, buljong eller vin. Gi det et oppkok, slik at du får med alle de gode smakene som sitter igjen etter stekingen av kjøttet.
 5. Legg kjøttstykket tilbake i gryten, og tilsett syre. Syren hjelper på å bryte ned det tøffe bindevevet i kjøttet. Viss du brukte vin i forrige trinn vil dette fungere. Men tomater er alltid en fin ting å tilføre en braisering.
 6. Det skal være passe med veske, det skal knapt dekke kjøttet. Du kan nå tilføre andre krydder som hele pepperkorn og laubærblad. Øk varmen slik at det begynner å små koke, sett så lokk på gryten og sett den inn i steikeovnen.
 7. Nå skal den få stå inni ovnen til den er ferdig, sjekk den etter ca en halvtime for å se at den småputrer/bobler. Den skal ikke koke. Braiseringen tar alt fra 1-5 timer, alt avhengig av str på kjøttet. Beregn 1 time pr 0,5 kg kjøtt.
 8. Når den er ferdig, ta opp kjøttstykke og legg det til hviling. Du kan lå lage en god saus på kraften, fjern laubærblad å tilsette fløte og koke opp. Bruk så stavmikser for å mose opp alle grønnsakene.

Kjøttet serveres med valgfritt tilbehør poteter, ris salat etc.


Tips: Skal du bruke knoke, så kan det være lurt å skjære noen snitt rundt utsiden. Da ungår du at kjøttet vrir seg ut av fasong.

For å avkjøle og oppbevare ferdig stekt kjøtt er det best og la det ligge i stekevesken slik at det ikke tørker ut.