Dragebiff

16.03.2021
Avbildet: Dragebiff fra kalv
Avbildet: Dragebiff fra kalv

Dragebiff er et avlangt stykke som sitter mellom ryggbeinet og ytrefileten. Den har en litt taggete form, derfra kommer navnet dragebiff. Stykket er godt marmorert, er et veldig smakfull og saftig kjøttstykke. Den kan minne litt om entrecôte. Dragebiffen er lang, med et større "hode" i den ene siden. Det er en litt tykk sene på baksiden, som fjernes før tilberedning.

Denne stykningsdelen har vært lite brukt her i landet, og har som oftest havnet i kjøttdeigen. Stykket blir best om det stekes på en stekepanne eller på grillen med direkte varme, til kjøttsaften pipler ut på oversiden. Den stekes til en medium stekt til medium+ biff. (60-65°C)

Stykke bør ikke serveres medium - til rått, da det er litt sener og fett i stykket som gjør at stykke kan virke litt seigt, om det steikes for lite. Det egner seg veldig godt til BBQ og grillspyd.

Dette stykke kommer fra høsten 2021, og vil være et av de stykkene du kan finne i den lille kjøttesken. Vi fikk gleden av å teste ut dette stykke, og snakk om saftig og smaksrikt kjøtt. Dette er virkelig noe å glede seg til.

Beregn 200 gr pr/person

Sandwich

Du trenger:

  • 1 stk dragebiff
  • Salt og pepper
  • 2 ss meierismør
  • Litt rapsolje

Slik gjør du:

  1. Ta Dragebiffen ut av vakumposen 1 døgn før du skal bruke den og la den ligge i kjøleskapet. Ta den ut på kjøkkenbenken ca 1-1,5 time før du skal steke den. Dette for at kjøttet skal være godt temperert, slik at en får frem den gode kjøttsmaken.
  2. I denne oppskriften brukte vi den tykke dele av dragebiffen (hode). Tørk godt av dragebiffen, fjern den tykke hinnen/senen som sitter på baksiden. Ha på salt og pepper og stek den i en varm stekepanne i en blanding av smør og olje.
  3. Stek den først på den ene siden, når det begynner å komme kjøttsaft ut på toppen, snur du biffen og steker på den andre siden til saften begynner å komme ut der. Da er den medium+ (62-65 grader) Vi benyttet et steketermometer på slutten for at den ikke skal bli for godt stekt.
  4. Ta den av stekepannen og la den hvile i 10 minutter under aluminiumsfolie. Slik at kjøttsaften får satt seg. Før du skjærer den opp i tynne skiver. 
  5. Mens kjøttet hviler, rister du 2 skiver i en grillpanne med litt smør. Gni inn skivene med et hvitløksfedd. Smør godt med aioli, ha på salatblad, agurk og tomat. Rette sakt det du måtte ønske. Legg tynne skiver med Dragebiff oppå toppen og pynt med litt sesamfrø.


Nordland Gard


Helstekt Dragebiff med hvitløkspoteter og persilledressing

Persilledressing/saus:

  • 1 sjalottløk - grovhakket
  • 1 fedd hvitløk - grovhakket
  • Et knippe persille
  • 2 eggeplommer
  • 2 ts dijonsennep
  • 1 ts rødvinseddik
  • 1 ss presset sitron
  • 1 ts worcestersaus
  • 1 ½'' dl rapsolje

Bland all sammen alt utenom oljen og kjør i en miksmaster eller med stavmikser. Tilsett oljen

i en tynn stråle mens det kjøres videre med mikser. Sett i kjøleskapet og la stå i min 2 timer.

Ovnsbakte tomater:

  • Små tomater med stilk på.
  • 1 ts salt 
  • ¼ ts pepper 
  • 2 ts oregano
  • ½ ts sukker
  • Evt fersk timian, rosmarin og/eller basilikum.
  • 2 ss Olivenolje

Sett ovnen på 150 grader. Legg tomatene i ildfast form. Tilsett salt, pepper, sukker og olje. La

tomatene bake i ovnen i ca 1 time

Ovnsbakt fennikel

  • 1 fennikel delt i to på langs
  • Honning
  • salt og pepper

Del fennikel og legg i ildfast form. Pensle med honning og tilsett samt og pepper. La det stå

inne 30 min med tomatene. Skru opp varmen og over på grillmodus på slutten for å få en

grillet overflate.

Hvitløkspoteter

  • 1 hvitløk
  • 2 ss med olivenolje
  • Småpoteteter med skallet på

Varm opp olje i panne/wok, tilsett fedd av hvitløk fra en hel hvitløk samt potetene. Stek

potetene i 20-30 min med lokk en pannen/wok. Ferdig når potetene er møre.

Dragebiff:

1 stk dragebiff fra Nordland gard.

Temperer biffen godt i forkant, 1-2 timer. Gni inn pepper

Del biffen i passe stykker

Salt biffen rett før steking

Stek biffen på sterk varme i smør/olje - 2-3 min per side til det pipler ut kjøttsaft.

Hvil biffen i 5 min.

Asparges:

Rens Asparges. 

Stekes i samme olje som potetene når disse er ferdige. Tilsett salt og pepper.


Oppskrift tilsendt fra fast kunde