Langtidssteiking av surrasteik

31.03.2020

Surra steik. Dette er vel det kjøttstykke folk flest "kvier" seg for å lage. Det og lage steik høres så vanskelig ut. Men det er mye lettere en du tror :) Det er viktig at du tar steiken opp i god tid og lar den tine i kjøleskapet, dette er for å beholden mest mulig av kjøttsaften inni steiken. 

Normal størrelse på en steik i våre kjøtt esker er ca 1-1,5 kg, og den bruker ca 1,5-2 dager på tining i kjøleskapet. 


Du trenger:

  • 1,2 kg surra steik
  • salt
  • pepper
  • 2 ss frisk timian
  • 1 ss meierismør
  • 2 gulrøtter
  • 1 løk
  • 4 dl vann
  • 8 sjampinjong eller aromasopp
  • 600 gr kålhode (finsnittet)
  • 2 epler

Slik gjør du:

  1. Slik gjør du:Krydre steika med salt, pepper og timian. Så bruner du steika godt på alle siden over middels/høy varme i en steikepanne. Legg den etterpå oppi en ildfast form. Skrell og del opp gulrot og løk i passe biter. Ha dette oppi formen sammen med vann. Viktig, ikke kast steikesjyen, denne skal brukes til steking av grønnsakene senere.
Steiketida kan variere ettersom hvor lang tid du har til rådighet, jo lengre tid jo bedre blir resultatet. Dette har med kjøttfibrene som blir stekt på lav temp over lang tid. Her bruker vi ofte å sette steiken på kvelden før på 55-60 °C og la den stå over natten. Men i denne oppskriften bruker vi 80 °C  i 9 timer. Har du litt dårligere tid kan du skru temperaturen opp til 100 °C og steike den i 4 timer. Den skal hvile etter steking, slik at mest mulig av kjøttsaften blir værende i kjøttet. Når steiken ligger til hviling starter du på sausen og grønnsakene.


  1. Del opp sjampinjong, kål, eplebiter og stek de raskt i pannen du brunet steiken i.
  2. Brun 2 ss smør i en kjele, ha oppi mel og la det frese i ca 2 min. Ha i kraften fra steika og la det koke i ca 5 min. Smak til med salt og pepper
  3. Server med kokte eller ovnsbakte poteter. Potetene kan fint stå i ovnen sammen med steika.


Håper det smaker :)