Mørbrad

Avbildet mørbrad fra kalv
Avbildet mørbrad fra kalv

Mørbrad er smaksrik, mager og en mør biff. Det er ikke bare biff-middager mørbrad egner seg til! 

Hva er mørbrad? Mørbrad er den biffen som sitter bak på lår. Den sitter midt mellom låret og ryggen og er det møreste biffstykket på låret. Kjøttet er mørt, magert og kortfibret, og er ett godt alternativ for de som velger bort entrecoten pga fettmarmoreringen. Mørbrad er også et godt alternativ til retter hvor ytrefilet er anbefalt som råvare. 


Mørbraden kan du bruke til f.eks: 

 • Den er best egnet til helgrilling. En hel mørbrad blir flottest om du surrer den med hyssing til en rund og fin stek. 
 • Mørbraden kan du også bruke til å lage roastbiff, oksestek og fine gryteretter. Den kan også strimles, skjæres i terninger til ulike kjøttgryter eller stekes hel. Bare pass på at du skjærer vekk den tykke senen i kjøttet for den kan være seig og ikke særlig god.

Ulike måter å tilberede mørbraden på

Biff: Stek mørbradbiff i panne på sterk varme til kjøttsaften pipler ut på oversiden. Snu biffen og vent til den pipler, da er biffen medium stekt.

Oksesteik: Stek oksestek i ovn på 120 °C. 1,5 kg oksestek trenger ca. 2,5 times steketid. Mindre steker på under 1,5 kg brunes først. Kjernetemperatur for medium stekt: 65 °C (medium), og 70 °C for gjennomstekt. Ønsker du å lage roastbiff er steketid ca. 1 time og kjernetemperatur 60°C.  

Gryteretter: Skjær mørbraden i store strimler (0,5-6cm) og brun kjøttet i små porsjoner i en varm stekepanne med smør. La gjerne kjøttet være litt rosa i midten. Tilsett de ferdige stekte kjøttet i gryteretten.

Roastbiff (Beregnet 8 porsjoner)

er en kjent favoritt på koldtbordet, der den serveres oppskåret sammen med remulade, sylteagurk, potetsalat og sprø løk. Å lage roastbiffen selv er enkelt og gir et ekstra smakfullt resultat.  

Du trenger: 

 • 800 gr flatbiff av storfe eller mørbrad
 • 2 ts salt
 • 1 ts pepper
 • 2 ss margarin til steking

Slik gjør du:

 1. Forvarm stekeovn til 100 °C .
 2. Gni kjøttet inn med salt og pepper. Kjøttet kan med fordel surres med hyssing, da er det lettere å få det jevnt stekt og pene skiver.
 3. Brun kjøttet på alle sider i en varm stekepanne med margarin. Legg kjøttet over i ildfast form og stikk et steketermometer inn til midten av kjøttstykket.
 4. Sett formen midt i stekeovn, og stek til ønsket kjernetemperatur.                                            Når steketermometeret viser 55 °C er snittflaten rød, ved 60-65 °C er den rosa. Roastbiffen på bildet er stekt til 58 °C.
 5. Avkjøl kjøttet helt før du skjærer det i skiver. Bruk gjerne en påleggsmaskin for å få tynne og jevne skiver. 

Oppskrift hentet fra matprat.no

Lykke til og håper det smaker! eg svarer gjerne på dine spørsmål - Ann Elin