Pinnekjøtt m/rotmos

06.01.2020

Pinnekjøtt er laget av ribbeside og rygg. Pinnekjøtt er Vestlandets vanligste julemiddag.               Flere og flere får stadig øynene opp for pinnekjøtt, og har nå tatt opp konkurransen som den mest populære julemiddagen i hele landet. Hvert år blir salget av pinnekjøtt bare større og det blir problemer med å får laget nok.

Pinnekjøttet trenger tid. Når vi har slaktet lammene blir ribben lagt i tørrsalt i en uke og etterpå hengt til tørk i 4-5 uke. Dette blir gjort på gamlemåten hos vårt slakteri Fatland Jæren, og ingen industri metode blir benyttet. Dette, sammen med et dyr som kun har fått gress og einer, og gått fritt ute sammen med mor. Gir den helt unike smaken på vårt pinnekjøtt.

NB! For at pinnekjøttet ikke skal bli for salt, må det vannes ut i ca 24 timer.                              (dette gjelder også fenabog) 

Pinnekjøtt (beregn 400 gr pr. pers før utvanning)

Du trenger: 

  • 2 kg pinnekjøtt , gjerne mer til et sultent lag!

Rotmos:

  • 1 1⁄4 kg kålrot
  • 2 stk gulrot
  • 1 stk potet
  • 1 dl kremfløte
  • 3 ss smør
  • ca. 2 ts salt
  • 1⁄2 ts pepper

Slik gjør du:  

1. Vann ut pinnekjøttet i rikelig med vann i ca. 17-24 timer, la det stå i romtemperatur.

Når pinnekjøttet vannes ut får det tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperaturen på vannet. Lunket vann gir raskere utvanning. I butikken får du også kjøpt ferdig utvannet pinnekjøtt, beregn da ca. 600 gram pr. person.

2. Legg en metall rist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over og sett på lokk. Damp pinnekjøttet på svak varme i ca. 3 timer. Pass på så det ikke koker tørt, fyll eventuelt på med mer vann. Biter av Vossakorv kan dampes sammen med pinnekjøttet de siste 15 minuttene. Pinnekjøttet er ferdig dampet når det slipper benet.

3. Skrell kålrot, gulrot og potet. Del dem i grove biter og kok dem møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos grønnsakene.

4. Ha i smør og fløte. Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt revet muskat.

Deilig nydampet pinnekjøtt, Vossakorv og rotmos klart til servering. Server gjerne med kokte mandelpoteter og kokesjyen fra pinnekjøttet.


Tips 1: Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over langpanne. Sett det høyt i ovnen på sterk varme eller under grillen i ca. 5 minutt. Følg godt med. 

Tips 2: Om det skulle bli noe rester, kan dette fryses ned og has til komle. Legg det ferdige pinnekjøttet oppå komlene de siste 15-20 min.

Oppskrift NordlandGard/matprat.no

Nyt maten! -Ann Elin