Pinnekjøtt

06.01.2020

Pinnekjøtt er Vestlandets vanligste julemiddag. Pinnekjøtt er laget av ribbeside og rygg.               Flere og flere får stadig øynene opp for pinnekjøtt, og har nå tatt opp konkurransen om den mest populære julemiddagen i hele landet. 

Hvert år blir salget av pinnekjøtt bare større og leverandørene har problemer med å får laget nok.

Pinnekjøttet trenger tid. Når vi har slaktet lammene blir ribben lagt i tørrsalt i en uke, vi bruker IKKE nitritt. Etter dette henges det til tørk i 4-5 uke. Dette blir gjort etter gamle tradisjoner hos vårt slakteri Fatland Jæren, og ingen industri metode blir benyttet. 

Dette sammen med et dyr som kun har fått gress og einer, og gått fritt ute sammen med mor. Gir den helt unike smaken på vårt pinnekjøtt.

I våre egne pakker med kun pinnekjøtt, bruker vi hele dyret. Dvs at vi bruker nakke, kam, ribbsiden med rygg og bogen. Dette gjør at en får en pakke med mye mer kjøtt enn om en kun lager pinnekjøtt av ribbsiden. 

Pinnekjøttet blir pakket uten gass, dvs at du som kjøper det må fryse pinnekjøttet for best kvalitet. Viss ikke kan du få en ubehagelig opplevelse når du henter frem pinnekjøttet for utvanning på lille julaften.  Det er pakket i plastbokser, disse kan fint benyttes til å vanne ut pinnekjøttet i.

Vi anbefaler at du vanner ut pinnekjøttet i 20-24 timer, smak på vannet for å teste styrken på saltet. Evnt bytt vann om du synes det er for salt på slutten av vannings tiden. Dette gjelder også fenabog om du har fått egne pakker med kun bog.


Pinnekjøtt 

(Beregn 500 gr pr. pers før utvanning)

Du trenger: 

  • 2 kg pinnekjøtt , gjerne mer til et sultent lag!

Rotmos:

  • 1 1⁄4 kg kålrot
  • 2 stk gulrot
  • 1 stk potet
  • 1 dl kremfløte
  • 3 ss smør
  • ca. 2 ts salt
  • 1⁄2 ts pepper

Slik gjør du:  

1. Vann ut pinnekjøttet i rikelig med vann i ca. 20-24 timer, la det stå i romtemperatur.

Når pinnekjøttet vannes ut får det tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvannings tiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperaturen på vannet. Lunket vann gir raskere utvanning. I butikken får du også kjøpt ferdig utvannet pinnekjøtt, beregn da ca. 500 gram pr. person.

2. Legg en metall rist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over og sett på lokk. Damp pinnekjøttet på svak varme i ca. 3-4 timer. Pass på så det ikke koker tørt, fyll eventuelt på med mer vann. Biter av Vossakorv kan dampes sammen med pinnekjøttet de siste 15 minuttene. Pinnekjøttet er ferdig dampet når det slipper benet.

3. Skrell kålrot, gulrot og potet. Del dem i grove biter og kok dem møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos grønnsakene.

4. Ha i smør og fløte. Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt revet muskat.

Deilig nydampet pinnekjøtt, Vossakorv og rotmos klart til servering. Server gjerne med kokte mandelpoteter og smeltet smør/kokesjyen fra pinnekjøttet.


Tips 1: Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over langpanne. Sett det høyt i ovnen på sterk varme eller under grillen i ca. 5 minutt. Følg godt med det kan fort bli for tørt. 

Tips 2: Om det skulle bli noe rester, kan dette fryses ned og has til komle. Legg det ferdige pinnekjøttet oppå komlene de siste 15-20 min.

Oppskrift NordlandGard/matprat.no

Nyt maten! -Ann Elin