Svange eller rulleskinn (lammerull)

06.01.2020

Denne delen brukes til å lage lammerull, som er et av julens tradisjonelle julepålegg. Svangen ligger bak ribbene og mot låret på lammet. Dette kalles også for lam slagside, eller rulleskinn. 


Lammerull 

Slik lager du god gammeldags lammerull. Det tar deg ca. én time. Men du verden hva du får igjen. Ingen ting er så godt som det du lager selv. 

Du trenger:

  • 1 stk rulleskinn av lam
  • 1 1⁄2 kg kjøtt fra lammebog
  • 1⁄2 ts pepper
  • 1⁄2 ts malt ingefær
  • 1 1⁄2 ss salt
  • 1 ts sukker
  • 2 1⁄2 ts gelatinpulver

Slik gjør du:

1. Fjern eventuelt ben fra siden. Skjœr lammesiden, slik at du får et flatt kjøttstykke med rette kanter (ca. 20 cm langt). 

2. Det du skjærer fra kan legges i rullen sammen med oppskåret kjøtt fra bog. Kjøttet skal være i strimler, ca. 1x1 cm tykke. Bland krydder, salt, sukker og gelatin og dryss over kjøttet. 

3. Rull kjøttet fast sammen. Start rullingen fra den enden som har mest kjøtt, fest sammen med tannstikker e.l. 

4. Sy rullen med bomulls tråd. Begynn fra den tykkeste enden for å få en jevn fasong.

Legg rullen i kjøleskapet et døgn, slik at salt og krydder kan trekke inn i kjøttet før koking.

5. Pakk rullen i et rulleklede (f.eks. et glasshåndkle) og surr rundt med bomulls tråd.

6. Legg den innpakkede rullen i kokende, usaltet vann og la den trekke ved ca. 90° C i omtrent 1 1/2 time (trekketiden er avhengig av tykkelsen på rullen). La den ferdige rullen hvile i 10-15 minutter.

7. Legg rullen til press i ca. 1 døgn. Hvis du ikke har syltepresse, kan du f.eks. legge rullen på et brett. Legg så over et nytt brett med f.eks. noen murstein eller en kjele med vann (ca. 6 kg).


Tips 1: Rullen kan oppbevares i svak saltlake i kjøleskapet (10 dager). 

Tips 2: Skal rullen fryses, bør den fryses rå. 

Tips 3: Lammerull kan du også lage med andre smaker f.eks. purre eller lime. Strø over finhakket purre (ca. 100 gr) sammen med krydderet. Eller press saften fra 1 lime over.

Oppskrift hentet fra matprat.no

Vi vil gjerne høre om dine erfaringer og om du har noen tips eller oppskrifter -Ann Elin