Helgrillet ytrefilet

Ytrefileten er halvparten så mør som indrefileten, den er jevnt tykk og er derfor lett å dele i biffstykker. Denne er ofte også mer marmorert enn indrefilet, og kjennere steker den med fettet på. Den sitter på ryggens ytterside og strekker seg fra låret og langt frem på ryggen. Ytrefileten egner seg til helsteking og skiver.


KJERNETEMPERATUR FERDIG TILBEREDT

  • Lite stekt: 55 °C
  • Medium: 60 °C 
  • Medium pluss: 65 °C 
  • Gjennomstekt: 70 °C

Helgrillet ytrefilet (beregn 200 gr. pr. pers)

Hel grilling gjør kjøttet ekstra saftig og godt. Egner seg ypperlig til større selskaper eller når man vil unne seg noe ekstra. 

NB! For best resultat, legg kjøttet i romtemperatur i minimum 30 minutter før du skal bruke det.  

Du trenger:

  • 1⁄2 kg ytrefilet av storfe
  • 1⁄4 ts salt
  • 1⁄4 ts pepper
  • 1 ss olje

Slik gjør du: 

  1. Pensle fileten med olje og strø på salt og pepper. Kjøttet grilles på sterk varme ca. 4-5 minutter på hver side.
  2. Flytt kjøttet over en kjøligere del av grillen og stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttstykket. Sett på lokk, og la kjøttet ettersteke i 30-35 minutter, eller til termometeret viser et par grader under ønsket temperatur. (temperaturen vil fortsette å stige litt etter at du har tatt kjøttet av grillen). Kjøttet er rødt på 55-60 °C, rosa på 65 °C, og godt stekt ved 70 °C.
  3. La kjøttet hvile ca. 15 minutter før det skjæres opp.

Tips: Jeg anbefaler å servere med bakte poteter, kryddersmør, foliebakte grønnsaker. Ellers er det bare å utforske andre smaker som kan høre med. 

oppskriften er hentet fra matprat.no

Håper maten smaker! Bruke gjerne #NordlandGard på Instagram og gi oss tilbakemelding - Ann Elin