Høyrygg

Avbildet: Høyrygg fra kalv
Avbildet: Høyrygg fra kalv

Vi er opptatt av å ta vare på gode gamle råvarer som høyrygg. Høyrygg er utrolig godt og egner seg til supper, gryteretter og lapskaus. Lang koketid gir til gjengjeld både nydelig, mørt kjøtt og smakfull kraft. 

Høyrygg kan brukes til f.eks: 

  • Høyrygg brukes til norske klassikere som ferskt kjøtt, suppe og lapskaus, men også til franske Boeuf Bourguignon som er en super gjesterett. Høyrygg kvernes også til premium hamburgere, da kjøttet har meget god smak. 

Kjøttsuppe med høyrygg (beregnet til ca 3 pers)

Enkel og veldig god kjøttsuppe, der du kan ha oppi dei grønsakene som du måtte ha i kjøleskapet. Vi hadde noe rosenkål og sellerirot igjen etter jul som måtte brukes. 

Du trenger:

  • 1 kg høyrygg m/bein
  • ca 5 dl vann, om du ikke bruker høyrygg med bein anbefaler vi at du bruke halvparten med god kraft.
  • 1 pose rosenkål
  • ca 1/2 sellerirot
  • 2 små gule løk
  • 1 boks kokosmelk 
  • smør til steiking
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Skjær høyryggen opp i terninger på ca 3 cm, brun disse i smør på pannen. Ha så oppi kraftbeinet som er igjen etter at du har skjært opp kjøttet. Ha på ca 5 dl vann, det skal ikke helt dekke kjøttet. Gi det et godt oppkok under lokk, for så at det skal småputre i ca 1,5-2 timer. Vi pleier å sette gryta inn i ovnen på 140 grader, da slipper en og passe på gryten.
  2. Når kjøttet begynner å se løst ut (kjenn gjerne med en kniv/gaffel om det er lett å dra fra hverandre), fjernes kraftbeinet fra gryten. 
  3. Del så opp selleriroten og løk i passe biter, og legg det i gryten. Ha i 1 boks kokosmelk, og smak til med salt og pepper. La det småputre slik at det tykner litt
  4. Mot slutten av koketiden tilsettes rosenkålen som er del i to. La det trekke så i 5 min før servering. Serveres med fersk brød til.



Ovnsbakt høyrygg (beregnet for 4 pers)

Et skikkelig godt og høstpreget kjøttmåltid er ovnsbakt høyrygg. Den tar ca. 4-5 t å lage, men god mat trenger tid. Er du enig? Tagg oss på Instagram eller bruk #NordlandGard, vi vil gjerne høre din mening!

 Du trenger:

  • 1 kg høyrygg med ben                                                                                                              
  • 5 dl sopp (gjerne steinsopp)                                                                                                       
  • 1 stk nett småløk                                                                                                                         
  • 3 stk gulrøtter                                                                                                                               
  • 3 stk persillerøtter                                                                                                                      
  • 1 stk sellerirot                                                                                                                               
  • 2 stk røde paprika                                                                                                                        
  • 2 stk hele hvitløk                                                                                                                        
  • 4 ss olivenolje                                                                                                                              
  • 4 ss hakkede urter (f.eks persille, timian, estragon)                                                                
  • 1 dl hvitvin                                                                                                                                    
  • 1 ts salt                                                                                                                                         
  • 0,5 ts nykvernet pepper  

Slik gjør du:

  1. Sett stekeovnen på 175 °C. Rens og del grønnsakene opp i litt grove biter. Dersom soppen er tørket, halveres mengden, og legges i bløt i ca. 1/2 time. Rens hvitløkene, og la båtene være hele.
  2. Fres grønnsaker, sopp og hvitløks båter i stekepannen i 2 ss olivenolje i 3-4 minutter. Hell grønnsakene over i en ildfast form. Slå i hvitvin.
  3. Gni kjøttet inn med olivenolje, salt og pepper. Legg det oppå grønnsakene, og strø over de hakkede urtene. Stek i ca. 3 timer, til kjøttet er mørt. Ta ut formen og pensle med olivenolje et par ganger i løpet av steketiden.

Informasjon og oppskrift hentet fra matprat.no 

Håper det smaker og at tiden var verdt det! Si gjerne din mening på Instagram - Ann Elin