Kalve brissel

Brissel er en av de få animalske produktene som inneholder C-vitaminer. Kalvebrissel er en liten kjertel som sitter bak i halsen på unge dyr. 

Kalvebrissel er en delikatesse som vi i liten grad benytter, men er mer vanlig. I middelhavsområdet. Her i kombinasjon med kreps er den fin som tapasrett, smårett eller forrett. Kalvebrissel er en delikatesse som vi i liten grad benytter.  Det er ikke bare fra kalv vi kan bruke den, men også andre dyr som lam og elg.

Kan brukes i f.eks: 

  • Brissel kan kokes og stekes, og brukes som forrett og hovedrett. Da riktignok for spesielt interesserte, etter som dette krever forarbeid. Men smaken er fantastisk. 
  • Brissel kan også serveres som ingrediens i salat, og den kan også serveres i suppe, gjerne i jordskokk suppe. 

Kalvebrissel   (beregnet til 4 pers.)

Lager du brissel som forrett, trengs 70-80 gram pr. person,                                                                  150-200 gram hvis det er en hovedrett.

Du trenger: 
  • 500 gr brissel
  • 1 liter vann
  • 1 gulrot
  • 1 løk
  • salt
  • 6-7 hele pepperkorn
  • 2 laurbærblad
Slik gjør du:    
           Kokt og renset kalvebrissel
  1. Det første du må gjøre når du lager kalvebrissel, er å skylle den i kaldt vann i minst 2-3 timer. Optimalt bør den skylles i 5-6 timer, og det gjør du ved å legge den i en bolle under springen og la det kalde vannet renne.
  2. Kok opp og tilsett grønnsaker og krydder. Deretter må brisselen kokes i ca. 20-40 minutter, eller til den er fast. Avkjøl brisselen i kokevannet.
  3. Etter en time i kjøleskapet er det klart for ren skjæring og opp skjæring.                            Frode Grøttjord's tips er å vende skivene i byggmel og deretter steke dem i smør.
  4. Rødbeter, sellerirot, kålrabi, persillerot, poteter, gulrot og sjalottløk kuttes i grove munnfullsbiter. Bakes i stekeovn i 30 minutter med smør og honning på 200 grader. 

  5. Kutt brisselen i biter på 2 x 2 cm, og stek dem sammen med grønnsakene og potetene de siste 10 minuttene.

Oppskriften et utarbeidet i et samarbeid med lokalkokk Frode Grøttjord


Håper maten smaker! Kom gjerne med tilbakemeldinger -Ann Elin