Ølkokte storfekjaker m/potetpure 

Kjake fra storfe er marmorert, saftig og smakfullt kjøtt. Det er en delikatesse i restaurantverden, og er ofte kokkens favoritt stykningsdel. Storfekjaken er tyggemuskelen til dyret og sitter langs kjeven. Den blir skåret ut som en hel muskel. 

Kjøttets egenskaper kan sammenlignes med skank og trenger god tid på å godgjøre seg i gryta. Men, når den er ferdig er kjøttet fantastisk mørt og godt! Kjake er perfekt som "tilbehør" ved siden av edlere stykningsdeler som indrefilet, eller som egen rett.

Dette kjøttstykket krever langtidskoking eller braisering for å få et mørt og deilig resultat. Tilsett gode smaker som friske urter og rot grønnsaker, og du får et garantert mørt og godt resultat. Bruk gjerne storfekjake som garnityr til et rosastekt kjøttstykke for å få ned prisen per rett. Storfekjake kan også rives og for eksempel brukes i en steam bunn sammen med asiatiske smaker. 

Ølkokte storfekjaker med potetpure (Beregnet for 4 pers)

Du trenger:

  • 1,2 kg storfekjaker                                                                                                                       
  • litt havsalt og ny kvernet sort pepper                                                                                         
  • 2 ss smør                                                                                                                                         
  • 1 ss rapsolje                                                                                                                                     
  • 4 ss hvete- eller speltmel                                                                                                              
  • 3 stk små løk                                                                                                                                   
  • 4 fedd hvitløk                                                                                                                                  
  • 2 stk laurbærblader                                                                                                                        
  • 4 stk nellik spiker                                                                                                                            
  • 1 stk liten kvast timian stilker                                                                                                        
  • 1 l mørkt øl med lav bitterhet (f.eks. Rochefort 8, rød Chimay eller en fruktig brown ale)
  • litt sitronsaft                                                                                                                                  
  • 2 ss smør ev. litt brunt sukker el. lønnesirup

Slik gjør du: 

  1. Skjær av overflødige sener og fett fra kjakene, eller be slakteren om å preparere dem helt ferdig. Da trenger du omtrent 1 kilo renset kjaker.
  2. Krydre kjakene med salt og pepper før du vender dem i melet og bruner dem i smør og olje. Når de er brune på begge sider, skal de over i en jerngryte. Hell over ølet så det nesten dekker. Kok opp, legg på lokk, og skru ned varmen så kjakene småkoker videre. Sett ovnen på 150 grader.
  3. Skrell løkene, og del dem i to på tvers. Legg dem med snittsiden ned i stekepannen du har brukt. Stek på litt over middels varme til de er skikkelig brune i snittet. Legg dem så sammen med hvitløk, krydder og urter i gryta med kjøttet. Kok ut pannen, og hell sjyen i gryta. Legg lokk på, sett det hele i ovnen, og la det småkoke videre til kjakene er møre. Dette kan ta 4-5 timer. Det er seige saker!
  4. Sjekk innimellom ved å løfte opp en kjake, og pirk i den med en gaffel for å se om den er mør. NB! Tilsett vann eller kraft i gryta underveis om det skulle fordampe mye væske.
  5. Når kjakene er møre, løftes de over på et fat. Sil sausen over i en ny kjele, kok inn til ønsket konsistens, og legg kjakene tilbake i sausen.
  6. Varm dem opp før servering. Smak til sausen med salt, pepper, sitronsaft og eventuelt litt brunt sukker om du vil runde av smaken.
  7. Server med potetpuré, grønn salat eller bakte røtter med ingefær. Noen pickles eller syltet løk smaker også godt til, og noen vil kanskje ha dijonsennep.

Tips 1: Kjakene kan med fordel kokes en dag eller to i forveien.

Tips 2: Litt sherry- eller rødvinseddik som tilsettes sammen med ølet fra starten, sørger også for en fint integrert syre i retten.

Tips 3: Tilsett ristet sopp i gryta rett før siste oppkok. Du kan også koke denne sausen med noen røtter, det gir en fin sødme og ekstra smak.

Oppskriften er hentet fra Ole Martin Alfsens kokebok Vennemiddag 

Bon appétit! Har du andre tips eller triks ved tilberedning av kjake? - Ann Elin