Kvernet kjøtt 

Kvernet kjøtt under steking
Kvernet kjøtt under steking

Kvernet kjøtt uten tilsatt salt og vann. Kjøttet er magert og ligger på ca 6 % fett. Det er grovmalt storfekjøtt som er skåret fritt for sener og fett (karbonadedeig). Dyrene hos oss er i aktivitet hele året og blir derfor ikke så feite. Dette gjør at vi har kjøtt av beste kvalitet.

Karbonadedeig er magrere enn kjøttdeig, og derfor det beste valget hvis du vil passe på kaloriene. Magert kjøtt er også regnet som sunnere enn det litt fetere.

Så er det jo slik at en god del av smaken sitter i fettet, så karbonadedeigen trenger litt mer krydder for å få skikkelig smak. Derfor passer den best i retter hvor vi krydrer litt ekstra, og hvor vi også får med fett fra andre ingredienser.

Kvernet kjøtt kan brukes til f.eks: 

  • Karbonadedeig er ypperlig til hjemmelagede karbonader og kjøttboller som ikke blir spedd med væske i noen særlig grad. 
  • Kjøttboller 
  • Taco
  • Pizza
  • Gryteretter
  • Lasagne
  • Spagetti saus


Kjøttkaker

Du trenger:

  • 500 gr kvernet kjøtt
  • 1,5 ts salt
  • 1/4 ts pepper
  • 1/4 ts malt ingefær
  • 1/4 ts malt muskat
  • 2,5 ss potetmel
  • 1 liten sjalottløk (kan sløyfes)
  • ca 2 dl melk eller vann
  • smør/margarin til steking
  • 5-6 dl kraft/buljong til å trekke kjøttkakene i

Slik gjør du:

  1. Melk og kvernet kjøtt bør være kaldt for best resultat. Arbeid saltet inn i deigen, til den blir seig. Tilsett krydder og potetmel og spe med melk i små porsjoner, arbeid inn vesken i deigen før neste speeing.
  2. Form farsen til runde kaker og stek i smør/margarin i varm stekepanne. Legg kjøttkakene over i en gryte med vann/kraft og la den trekke i 15-20 min.
  3. Brun smør/margarin og hvetemel i en gryte/kasserolle ved middels varme, rør hele tiden. Spe med kokende kraft (fra kjøttkakene) til sausen får passe tykkelse. La sausen trekke i 8-10 min, og smak til med salt og pepper.
  4. Serveres med kokte poteter, kålstuing og tyttebær



Pancho Villa - enkel meksikansk gryte

Du trenger:

  • 400 gr kvernet kjøtt
  • 2 ss olje til steking
  • 1/2 gul paprika i grove biter
  • 1/2 rød paprika i grove biter
  • 2 dl basmatiris eller langkornet ris
  • 2 bokser hakket hermetiske tomater
  • 1 stk hønsebuljongterning
  • 2 dl vann
  • 1/2 stk purre i ringer
  • salt
  • pepper

Slik gjør du:

  1. Brun det kvernede kjøttet og tilsett paprikaen på slutten og la den frese et par min.
  2. Tilsett risen og la den frese til den blir blank, tilsett hakket tomater og utblandet buljong. Kok opp og la gryten småkoke i ca 20 min.
  3. Tilsett purre på slutten og la den koke med de siste 5 min

           Serveres sammen med salat og godt brød.