Oksehale

19.01.2021

Oksehale kan ikke bare brukes til suppekraft, den kan også gi en av de kraftigste grytene du kan tenke deg. Flere begynner nå å få øynene opp for halen, som gir kjempegod mat, men du må beregne at det tar tid å lage. Noen mener at hale er noe av det mest næringsrike og smaks fulle du kan få på dyret. Det er også godt med fett rundt halen, noe som gir den en utrolig god smak. Storfehale kan ikke sammenlignes med vanlig kjøtt, den inneholder brukte, grove muskelfibre og trenger derfor lang tid på å bli mør. Varmen bryter ned kollagenet og det seige bindevevet i muskelen. Kollagenet blir omdannet til gelatin som omslutter muskelfibrene, derfor blir ikke kjøttet tørt, selv etter timevis med koking.


Tomatiserte oksehaler m/risotto og parmesan  (beregnet til 4 pers)

Denne oppskriften har vi i samarbeid med en kokk fått laget i forbindelse med vårt 10 års jubileum for økologisk gardsdrift. Vi håper at den faller i smak.

Du trenger:

  • 100 gr hvetemel
  • 1/2 ts salt
  • 1/3 ts sort pepper
  • 6 ss solsikkerolje
  • 2,0 kg oksehaler
  • 1,9 kg pelati tomater
  • 3 fedd hvitløk, revet
  • 1 stk løk, kappet i små terninger
  • 1 stk gulrot, skrelt, små terninger 1*1 cm
  • 2 stk stenger fra selleristang, 1*1 cm
  • 2 stk rosmarin fersk

Slik gjør du:

  1. Vend oksehalene i mel, salt, pepper. (Dette gjøres for å få en fin steike skorpe og en jevnere saus.)
  2. Brun halene i en jerngryte, sammen med olje.
  3. Ha i resten av ingrediensene, og la det småkoke i 4-4,5 time. Om du vil kan du sette jerngryten inn i ovnen på 160 grader i samme tid.


Safran risotto

Du trenger:
  • 1 fedd reven hvitløk
  • 2 stk sjalottløk, skrelt i små terninger
  • 2 ss solsikkeolje
  • 4 dl risotto ris Carnarolli
  • 80 ml hvitvin (uten alkohol)
  • 5 dl kyllingkraft
  • 1 ps safran (ca 1 gram)
  • 50 gr usaltet smør, kuttet i terninger
  • 50 gr parmesan
  • salt

Slik gjør du:

  1. en kasserolle med olje varmes forsiktig opp. Bruk en tre sleiv eller lignende i røre prosessen, de ødelegger ikke ris kornene.
  2. Tilsett sjalottløk og hvitløk, la dette små frese i noen minutter uten å få noen farge. Strø over safran.
  3. Ha i hvitvin og reduser til halvparten.
  4. Tilsett litt og litt kyllingkraft, til risen er kokt med litt motstand. Ca 15-17 min.
  5. Før servering rør inn terninger med smør og revet parmesan.
  6. Smak til med salt

Gremulata

Du trenger:
  • 50 gr bladpersille
  • 1/2 fedd hvitløk
  • 1/2 stk økologisk sitron, riv kun det ytterste skallet

Slik gjør du:

  1. Alt blandes og strøs på oksehalene før servering.


Håper det smaker

Oppskriften er laget for Nordland Økologisk Gard av kokk Daniel R. Madsen

__________________

Oksehalesuppe fra Nederland (beregnet for 4 pers)

Å lage god suppe er ingen kunst når man har gode råvarer. Oksehale trenger lang koketid for å mørnes, men kjøttet blir fantastisk og kraften enda bedre. Denne oppskriften kommer fra Nederland.

Du trenger:

  • 1 kg oksehale, oppdelt
  • 2 ss margarin til steking
  • 2 l vann
  • 2 stk sjalottløk
  • 2 boks hermetiske tomater
  • 1 ss anisfrø
  • 2 ss frisk timian , hakket
  • 2 stk laurbærblad
  • 1 ts salt
  • 1⁄2 ts pepper

Slik gjør du:

  1. Brun oksehalene på høy varme i bunnen av gryta. Hell på vann til det dekker oksehalene.
  2. Skjær løken i grove biter og ha dem i gryta sammen med laurbær, boksetomater og anisfrø. La det småkoke i fire-fem timer.
  3. Smak til med salt og pepper.
  4. Server med poteter eller potetmos.

oppskriften er lånt fra matprat.no