Oksehale

19.01.2021

Halen på kua eller oksen er veldig smaksfull, og noen mener at halen er den mest næringsrike delen på et dyr. Om det også er noe fett rundt halen, får du en utrolig god smak.
Innkokt oksehalekraft er så full av stivelse at den, som kalve bein, blir regnet som kraften over alle krafter. 
Du kan lage smakfulle gryteretter, innkokt kraft eller en knallgod suppe.
Selv om vi bruker betegnelsen "oksehale" så kan halen like godt komme fra kua.
Storfehale kan ikke sammenlignes med vanlig kjøtt, den inneholder brukte, grove muskelfibre og trenger derfor lang tid på å bli mør. Varmen bryter ned kollagenet og det seige bindevevet i muskelen. Kollagenet blir omdannet til gelatin som omslutter muskelfibrene, derfor blir ikke kjøttet tørt, selv etter timevis med koking.


Beregning:
Beregn 500 gr oksehale pr/person 


Tomatiserte oksehaler m/risotto og parmesan  

(beregnet til 4 pers)

Denne oppskriften har vi i samarbeid med en kokk fått laget i forbindelse med vårt 10 års jubileum for økologisk gardsdrift. Vi håper at den faller i smak.

Du trenger:

  • 100 gr hvetemel
  • 1/2 ts salt
  • 1/3 ts sort pepper
  • 6 ss solsikkerolje
  • 2,0 kg oksehaler
  • 1,9 kg pelati tomater
  • 3 fedd hvitløk, revet
  • 1 stk løk, kappet i små terninger
  • 1 stk gulrot, skrelt, små terninger 1*1 cm
  • 2 stk stenger fra selleristang, 1*1 cm
  • 2 stk rosmarin fersk

Slik gjør du:

  1. Vend oksehalene i mel, salt, pepper. (Dette gjøres for å få en fin steike skorpe og en jevnere saus.)
  2. Brun halene i en jerngryte, sammen med olje.
  3. Ha i resten av ingrediensene, og la det småkoke i 4-4,5 time. Om du vil kan du sette jerngryten inn i ovnen på 160 grader i samme tid.


Safran risotto

Du trenger:
  • 1 fedd reven hvitløk
  • 2 stk sjalottløk, skrelt i små terninger
  • 2 ss solsikkeolje
  • 4 dl risotto ris Carnarolli
  • 80 ml hvitvin (uten alkohol)
  • 5 dl kyllingkraft
  • 1 ps safran (ca 1 gram)
  • 50 gr usaltet smør, kuttet i terninger
  • 50 gr parmesan
  • salt

Slik gjør du:

  1. en kasserolle med olje varmes forsiktig opp. Bruk en tre sleiv eller lignende i røre prosessen, de ødelegger ikke ris kornene.
  2. Tilsett sjalottløk og hvitløk, la dette små frese i noen minutter uten å få noen farge. Strø over safran.
  3. Ha i hvitvin og reduser til halvparten.
  4. Tilsett litt og litt kyllingkraft, til risen er kokt med litt motstand. Ca 15-17 min.
  5. Før servering rør inn terninger med smør og revet parmesan.
  6. Smak til med salt

Gremulata

Du trenger:
  • 50 gr bladpersille
  • 1/2 fedd hvitløk
  • 1/2 stk økologisk sitron, riv kun det ytterste skallet

Slik gjør du:

  1. Alt blandes og strøs på oksehalene før servering.


Håper det smaker

Oppskriften er laget for Nordland Økologisk Gard av kokk Daniel R. Madsen

Oksehalesuppe fra Nederland 

(beregnet for 4 pers)

Å lage god suppe er ingen kunst når man har gode råvarer. Oksehale trenger lang koketid for å mørnes, men kjøttet blir fantastisk og kraften enda bedre. Denne oppskriften kommer fra Nederland.

Du trenger:

  • 1 kg oksehale, oppdelt
  • 2 ss margarin til steking
  • 2 l vann
  • 2 stk sjalottløk
  • 2 boks hermetiske tomater
  • 1 ss anisfrø
  • 2 ss frisk timian , hakket
  • 2 stk laurbærblad
  • 1 ts salt
  • 1⁄2 ts pepper

Slik gjør du:

  1. Brun oksehalene på høy varme i bunnen av gryta. Hell på vann til det dekker oksehalene.
  2. Skjær løken i grove biter og ha dem i gryta sammen med laurbær, boksetomater og anisfrø. La det småkoke i fire-fem timer.
  3. Smak til med salt og pepper.
  4. Server med poteter eller potetmos.

oppskriften er lånt fra matprat.no