Storfe hjerte

15.03.2018


Hjerte er en råvare som blir mer og mer etterspurt. Som matrett brukes ofte hjerte fra kalv, ungt storfe og svin.

Hjerte er en muskel som har jobbet mye, og kan av den grunn være litt seig. Derfor trenger den lang tilbereding. Men hjerte er også magert og proteinrikt. Det er rikt på jern, selen B12 og flere B-vitaminer og en kilde til både sink, fosfor, selen og kalium. Det er fin trevlet og det magre kjøttet kan stekes helt, gjerne fylt, eller det kan brukes i gryteretter.

Braisert Kalvehjerte

Du trenger:

  • 1 kalvehjerte (du kan også bruke storfe)
  • 1 løk i tynne strimler
  • 2 ss meierismør
  • 5 dl kraft
  • 6 dadler uten stein
  • 1 stk kanelstengel (vi brukte krydder, da vi ikke hadde kanelstang i hus)
  • 1/2 ts spisskummen
  • 1/4 ts koriander
  • 1/2 ts nykvernet pepper
  • 1/2 ts salt
  • 3 medium str gulrot eller annen rotgrønnsaker du har liggende.

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 150 grader.
  2. Fjern fett og sener fra hjerte, del det inn i passe stykker. Kalvehjerte vårt delte vi i 6 deler. Legg delen i kaldt vann i ca 10-15 min for å få vekk blodrester. Tørk hjerte godt for vann, før du legger stykkene oppi en godt og varm jerngryte, for å steike en steikeskorpe. Det tar ca 3 min på hver side. Steik mindre porsjonen, og legg hjertene på en tallerken for mellomlagring.
  3. Når alt er stekt har du oppi smør og tilsetter den oppskårede løken. La denne surre i ca 5 min til den er blank og litt bløt i konsistensen. Ha så tilbake hjertene i jerngryten og tilsett resten av ingrediensene. Fyll opp med kraft til ca 1/2 parten av hjertene er dekket, har du ikke nok kraft kan du fylle på med vann.
  4. La det få et oppkok, sett på lokk. Ta jerngryten av platen og sett den inni steikeovnen, og la den stå i 3 timer.
  5. Lag småpoteter eller hjemmelaget potetmos.
  6. Når hjertet er ferdig braiser tar du ut kjøttstykkene, dekker de til med aluminiumsfolie og setter gryten på medium-sterk varme for reduksjon av kraften. Smak og tilsett salt og pepper om dette er nødvendig. Når den er redusert til halvparten, deler du opp kjøttet. Og anretter på tallerken sammen med poteter, braisert grønsaker, og en skje steikekraft over kjøttet


Original oppskriften er hentet fra www.seriouseats.com