Storfe tunge

15.03.2018

Storfetunge er super å lage pålegg av til jul, men også ellers i året. Det er ikke den delen på dyret som er mest ettertraktet. Men en råvare som smaker mye bedre enn "butikk pakken" du får kjøpt.

November og desember er de måneden vi til breier mest storfetunger i de norske hjem. Men viste du at tunge er å beregne som en delikatesse i andre land. Som i Sørøst-Asia der det er den mest verdsatte innmaten. Eller i Amerika der Hot Tongue Sandwiche står på menyen. Eller i Mexico der du finner den berømte retten Taco de lengua, som er en taco fylt med bifftunge.

Storfe eller kalvetunge får du kjøpt direkte fra bonden usaltet, ellet ferdig lettsaltet i butikken. Tungen du får kjøpt hos bonden er også uten nitritt, dette gjør at når du har tilbered tungen hjemme, vil den ha en grå farge og ikke rød/rosa som når enn kjøper tunge i butikk.

Det å ta seg tid til å til breie storfetunge er virkelig verdt arbeidet. 


Det første du skal gjøre er å skylde tungen godt i rennende kaldt vann, få vekk evnt blodrester og annet. Fjern så fett og "løsskinn" på sidene av tungen. Nå skal du trekke tungen i en gryte i ca 8 timer.

Du trenger til 2 personer:

  • 500 gr kalvetunge (du også bruke storfe)
  • 1/2 gul løk (vi brukte sjarlottløk)
  • 1 fedd hvitløk
  • 1/4 jalapeno
  • 1 lite laubærblad
  • 8-10 pepperkorn
  • 1/2 ts salt
  • vann, så mye at det dekker et par cm over tungen
  1. Kok opp vannet slik at det begynner å skumme, fjern skummet og tilsett løk, hvitløk, jalapeno, laubærblad, pepper og salt. Skru ned temperaturen slik at det kun kommer noen få bobler opp i ny og ne. Det kan godt være at du må etterfylle vann, da tungen trekker seg sammen. 
  2. Når tungen har fått trekke i ca 8 timer, tar du den ut av vannet og legger den på en rist. Nå er det enkelt å fjerne skinnet på tungen, ved hjelp av to gafler.
  3. Du kan nå "dra" fibrene fra hverandre med de to gaflene. Når dette er gjort kan du legge kjøttet til kjølning før du legger det inn i kjøleskapet. Her kan det ligge et par dager før du lager Guisado'en.

     Vi laget klar tungen på onsdagen og hadde den til tacoen på fredagen.


Guisado de Lengua     (Beregnet til 2 per)

  • 2 ss olivenolje
  • 1/2 gul løk i terninger
  • 2 fedd hakket hvitløk 
  • 3 serranopepper, 1 hakket og 2 skiver
  • 1 rød fresno pepper i tynne skiver

Fres løk, hvitløk, halvparten av serrano pepperen, fresno pepperen sammen med olje i en gryte eller steikepanne, sammen med salt og pepper, la dette surre i ca 5 min. 

Tilsett den ferdig opprevet tungen og la det surre i nye 5-6 min. 


  • 5 romatomater (hakket)
  • 1 kopp vann
  • 1 terning knorr hønsebuljong
  • 1/2 ts meksikansk organo
  • 1/2 ts spisskummen
  • 1/2 ts hvitløkspulver
  • 2 ss fersk koriander 
  • juice av 1/2 lime

Kjør alt i en blender + resten av serrano pepperen til en glatt masse. Hell blandingen over tungen, kok opp og la det småkoke til vesken er redusert og fargen er blitt mørkere. Smak til med salt og pepper.

Før servering vender du inn hakket koriander og limesaft.

 

  • 6-7 romatomater, i terninger
  • 1 kopp rød eller gul løk, i terninger
  • 2 fedd hakket hvitløk
  • 4 serrano eller jalapeno, hakket
  • 1/3 kopp finhakket koriander 
  • juice
  • salt og pepper etter smak

Bland alt sammen, og smak til med salt og pepper


Vi toppet det hele med ferdig salsa saus, men denne kan også fint lages selv om du ønsker.

Vi håper at det smaker, og at dette kan bli en hit fremover.

Original oppskriften finner du HER


Fra storfetunge til pålegg

Kokt, kald tunge er nydelig julepålegg som smaker godt sammen med f.eks ulike majonessalater, litt rømme og tyttebær, frukt, sylteagurk, hakket løk eller løk marmelade.

Du trenger:

  • 1 stk okse/kalve tunge
  • 4 stk hel pepper
  • 1 stk laurbærblad
  • 1 stk gulrot i biter
  • 1⁄2 stk løk i båter
  • 2 1⁄2 l vann, så det dekker tungen

Slik gjør du:

Med fersk tunge anbefaler vi at du legger den i salt i 1,5-2 døgn før du trekker den.

  1. Beregn da 1 dl fin salt pr/kg tunge. Legg tungen i en pose, ha oppi saltet. Lukk posen og la den ligge i kjøleskapet. Snu den et par ganger iløpet av tiden den ligger til salting.

           Etter salting, spyler du av saltet og legger tungen i en gryte.

  1. Hell så mye vann i kjelen at det dekker kjøttet. Kok opp og skum av før du tilsetter krydder og grønnsaker.
  2. La tungen trekke på 90 ºC i 2 1/2-3 timer.
  3. Ta den opp og trekk skinnet av mens den er varm. Skjær et snitt foran under tungespissen og trekk skinnet forsiktig av.
  4. La den gjerne avkjøle i kraften. Skjær den i tynne skiver fra spissen og bakover.

Oppskrift hentet fra matprat.no

Har du oppskrifter du ønsker å dele med oss? Tips oss gjerne  -Ann Elin