Storfe tunge

15.03.2018

Storfetunge er super å lage pålegg av til jul, men også ellers i året. Det er ikke den delen på dyret som er mest ettertraktet. Men en råvare som smaker mye bedre enn "butikk pakken" du får kjøpt.

November og desember er de måneden vi til breier mest storfetunger i de norske hjem. Men viste du at tunge er å beregne som en delikatesse i andre land. Som i Sørøst-Asia der det er den mest verdsatte innmaten. Eller i Amerika der Hot Tongue Sandwiche står på menyen. Eller i Mexico der du finner den berømte retten Taco de lengua, som er en taco fylt med bifftunge.

Storfe eller kalvetunge får du kjøpt direkte fra bonden usaltet, ellet ferdig lettsaltet i butikken. Tungen du får kjøpt hos bonden er også uten nitritt, dette gjør at når du har tilbered tungen hjemme, vil den ha en grå farge og ikke rød/rosa som når enn kjøper tunge i butikk.

Det å ta seg tid til å til breie storfetunge er virkelig verdt arbeidet. 


Fra storfetunge til pålegg

Kokt, kald tunge er nydelig julepålegg som smaker godt sammen med f.eks ulike majonessalater, litt rømme og tyttebær, frukt, sylteagurk, hakket løk eller løk marmelade.

Du trenger:

 • 1 stk okse/kalve tunge
 • 4 stk hel pepper
 • 1 stk laurbærblad
 • 1 stk gulrot i biter
 • 1⁄2 stk løk i båter
 • 2 1⁄2 l vann, så det dekker tungen

Slik gjør du:

Med fersk tunge anbefaler vi at du legger den i salt i 1,5-2 døgn før du trekker den.

 1. Beregn da 1 dl fin salt pr/kg tunge. Legg tungen i en pose, ha oppi saltet. Lukk posen og la den ligge i kjøleskapet. Snu den et par ganger iløpet av tiden den ligger til salting.

           Etter salting, spyler du av saltet og legger tungen i en gryte.

 1. Hell så mye vann i kjelen at det dekker kjøttet. Kok opp og skum av før du tilsetter krydder og grønnsaker.
 2. La tungen trekke på 90 ºC i 2 1/2-3 timer.
 3. Ta den opp og trekk skinnet av mens den er varm. Skjær et snitt foran under tungespissen og trekk skinnet forsiktig av.
 4. La den gjerne avkjøle i kraften. Skjær den i tynne skiver fra spissen og bakover.

Oppskrift hentet fra matprat.no

Har du oppskrifter du ønsker å dele med oss? Tips oss gjerne  -Ann Elin